antiwar report #9, οκτώβρης 2021

"Κατ’ αρχήν συμφωνία υπάρχει για την 5ετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και [...] εκεί θα έχει συνάντηση με Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και από κοινού θα υπογράψουν την αμυντική συμφωνία, η οποία δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο αλλά θα έχει διάρκεια 5ετίας.", ΕΘΝΟΣ, 15/9/21

Η επέκταση και το βάθεμα της συνεργασίας του ελληνικού κράτους με την υπερδύναμη σε κρίση είναι προ των πυλών. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως η στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου να είναι σε σταθερή βάση κομμάτι της δυτικής πολεμικής μηχανής δεν είναι επιλογή υποταγής αλλά πολιτική καλύτερου πλασαρίσματος στον διεθνή καταμερισμό ισχύος. Η πολυδεκαετή πρόσδεση στον δυτικό κορμό έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη για τα ελληνικά αφεντικά. Αρχής γενομένης από την ίδια την ύπαρξη τους και την καταστολή της ελληνικής επανάστασης την δεκαετία του 40 και αφενός, το ελληνικό κράτος έχει απορροφήσει σημαντική τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα: Στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, τακτικές διαχείρισης πλήθους, εμπειρία πραγματικού πολέμου για τον στρατό σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ -από την Κορέα ως το Αφγανιστάν η λίστα είναι ατελείωτη, οικονομικά οφέλη από άμεσες χρηματοδοτήσεις μέχρι άνοιγμα εμπορικών δρόμων για τα βαριά χαρτιά του ελληνικού κεφαλαίου-τους εφοπλιστές, τακτικές διαχείρισης μεταναστευτικών ροών -από τους Αλβανούς μέχρι τους Αφγανούς, επίσης η λίστα είναι ατελείωτη. Είναι, λοιπόν, η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας ένα βάθεμα της συνεργασίας με φόντο, αυτήν τη φορά, μια νέα ψυχροπολεμική συνθήκη. Οι εξελίξεις στον Ειρηνικό με τη συμφωνία AUKUS* και η γραμμή σύγκρουσης που αυτή χάραξε δεν αφήνει αδιάφορα τα ελληνικά αφεντικά. Όχι μόνο γιατί επιδιώκουν να βρεθούν στην πλευρά των νικητών, αλλά γιατί η νέα τρικυμιώδη ένταση στον ειρηνικό αλλάζει τα δεδομένα, αλλά και την "αξιοποίηση" των ελληνικών δυνάμεων στη γειτονιά μας, όπως έδειξε και η σχεδιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Όμως τι προβλέπει η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας:

Από ότι προκύπτει από τις διαρροές του ΥπΕξ, φαίνεται ότι εκτός της Σούδας ,του Στεφανοβικείου και της Αλεξανδρούπολης θα παραχωρηθούν επιπλέον βάσεις στο Πετροχώρι της Ξάνθης ,στη Σκύρο και ενδεχομένως στην Ανδραβίδα. Το ότι ο Δυτικός Συνασπισμός και η αμερικανική ηγεμονία προσβλέπει σε αυξημένη χρήση αυτών των νέων βάσεων σε ελληνικό έδαφος μπορεί να σημάνει μόνο μεγαλύτερα προβλήματα για τις καταπιεσμένες τάξεις στο εσωτερικό. Όπως συμβαίνει με το τιτάνιο έργο των 1,6 δις στην Καλαμάτα, όπου χτίζεται η πλέον σύγχρονη βάση εκπαίδευση πιλότων σε συνεργασία με το Ισραηλικο κράτος, έτσι και στην περίπτωση των αμερικανικών βάσεων, το ελληνικό κράτος αντλεί υπεραξία, τόσο στο εξωτερικό ως σημαντικό σύμμαχος, αλλά και στο εσωτερικό απέναντι σε πλεονάζοντες πληθυσμούς και καταπιεσμένες τάξεις. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την τόσο διαδεδομένη φιλολογία της εξάρτησης που μαστίζει το ανταγωνιστικό κίνημα, είναι υποχρέωση μας να σταθούμε απέναντι και ενάντια στη νέα πολεμική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, όχι γιατί "παραδίνονται κομμάτια της εθνικής ανεξαρτησίας" αλλά ακριβώς γιατί αυτή η "εθνική στρατηγική" ενισχύει σε τελικη ανάλυση το ελληνικο κράτος και περνάει πάνω από τα κεφάλια μας.

"Πέντε δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν στον Ελληνα φορολογούμενο οι 3+1 γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra και μάλιστα σε μια εποχή που «τρέχουν» εξοπλιστικά προγράμματα άνω των 10 δισ." ΕΦΣΥΝ, 29/9/21.

Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία φορά που αναφερόμαστε στον εξοπλιστικό πυρετό του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο βέβαια που φιγουράρει πρώτο στη σχετική λίστα με τις κρατικές δαπάνες ανα ΑΕΠ στον πλανήτη με δεύτερο την Τουρκία. Είναι, όμως, μια σημαντική καμπή αυτή η νέα "αγορά του αιώνα". Γιατί τόσο οι φρεσκοαγορασμένες φρεγάτες όσο και και τα πλοία που αγοράστηκαν έχουν εργοστασιακά "αξία χρήσης" που υπερβαίνει κατα πολύ το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Όπως συνέβη και με τα Rafale -που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τελικά πόσα θα αγοραστούν- η ελληνική πολεμική μηχανή ετοιμάζεται. Και όχι για "παν ενδεχόμενο" όπως μας έλεγαν παλιά αλλά για πολύ συγκεκριμένα τεκταινόμενα που ήδη τα βλέπουμε να συμβαίνουν στο νέο μοίρασμα της Νοτιοανατολικής μεσογείου. Αξίζει βέβαια να ρίξει κανείς μια ματιά στο ίδιο δημοσίευμα της ΕφΣυν που ενώ -υποτίθεται- καυτηριάζει τις εξοπλιστικές αγορές από την σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεχνάει να μας ενημερώσει πως "Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει «επί της αρχής» στρατηγικά ορθή την επιλογή", υπενθυμίζοντας σε όλους πως αν οι διαφορές τους με τη ΝΔ είναι θέμα αισθητικής, υπάρχει "κάτι πιο βαθύ" που τους ενώνει στο κοινοβούλιο κι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την στρατηγική της διαιώνισης της ταξικής εκμετάλλευσης μας.

"Πολεμάς πριν ο πόλεμος χτυπήσει την πόρτα σου...

Μία στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο κρατών εμπεριέχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των στρατών των δύο κρατών σε πολεμικές επιχειρήσεις που αφορούν το ένα ή το άλλο κράτος ή βρίσκονται και τα δύο σε εμπόλεμη κατάσταση εναντίων ενός κοινού αντιπάλου." 11/9/21 EL.gr


Γράφτηκαν πολλά και διάφορα για την επερχόμενη στρατιωτική συμμετοχή του ελληνικού κράτους στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική. Κυρίως για τα οφέλη που θα έχει ο γαλλικός στρατός με την ενίσχυση από ελληνικές δυνάμεις. Η νέα, πρόσφατη, ελληνογαλλική συμφωνία όπως οι ίδιοι οι κρατούντες διαρρέουν θα έχει, όμως, τα εξής πολύ σημαντικά οφέλη για την ελληνική πλευρά, που επισημαίνονται στο ίδιο άρθρο:

"Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας κίνησης είναι πολλά και συνοψίζονται στα παρακάτω:

·         Συνεκπαίδευση του προσωπικού με τους κορυφαίους του Γαλλικού Στρατού

·         Επιχειρήσεις σε περιβάλλον ερήμου-ημιερήμου δηλαδή, σε υψηλές θερμοκρασίες

·         Διεξαγωγή επιχειρήσεων με την χρήση αερομετοφοράς( ελικοπτέρων)

·         Εμπλοκή σε κανονικές συνθήκες μάχης για τα έμπειρα στελέχη με αποτέλεσμα κανονική μάχιμη εμπειρία ακόμα και αν πρόκειται για χαμηλής εκπαίδευσης αντιπάλους.

·         Συνεργασία στο πεδίο με την αεροπορία/ πυροβολικό

·         Διευκόλυνση από τους Γάλλους σε μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα

·         Γαλλική αρωγή σε τυχόν σύρραξη με την Τουρκία σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς

·         Γαλλική υποστήριξη σε πολιτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα στο διεθνές πεδίο".

Και για να γίνει ακόμα πιο κυνικός και σαφής ο συντάκτης γράφει:

"Στα μειονεκτήματα ανήκουν οι τυχόν απώλειες που μπορεί να υπάρξουν και το κόστος της αποστολής το οποίο θα επωμιστεί η χώρα. Μικρό σχετικά το κόστος μπροστά σε όσα θα κερδίσει η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με συμμετοχή σε τέτοιες επιχειρήσεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μάχιμη εμπειρία αφού έχουν να πολεμήσουν μαζικά από το 1949."

Τι μας λένε δηλαδή; Πως πέρα από τις "μεμονωμένες" στρατιωτικές συμβολές κι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού που είναι διαρκής και συνεχείς, για πρώτη φορά μετά την Κορέα, ο ελληνικός στρατός θα εμπλακεί σε μια μεγάλου βελινεκούς πολεμική σύγκρουση, όπου όπως επισημαίνουν πολλές πηγες θα εμπλακεί σε μία περιοχή όπου έχει έντονη στρατιωτική συμμετοχή και η Τουρκία. Στην ουσία δηλαδή η εμπλοκή του ελληνικού κράτους όσο κι αν είναι βοηθητική στις γαλλικές δυνάμεις -αλλά και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην ίδια συμμαχία- έχει και άμεσα, πολύ υλικά κέρδη. Κέρδη που βασίζονται στον περιορισμό της τουρκικής επιρροής στην περιοχή, το βάθεμα της συνεργασίας με τον πλέον επιθετικό πυλώνα της ΕΕ -το δολοφονικό και ετοιμοπόλεμο γαλλικό κράτος, την πολεμική εμπειρία των ενόπλων δυνάμεων κ.α. Αυτή η είναι η κυνική παραδοχή και για την πραγματική φύση του ελληνικού καπιταλισμού: Θα βρεθεί ακόμη και στην άκρη της γης, να δολοφονήσει, να εκτοπίσει και να καταστείλει ολόκληρους πληθυσμούς για την πολιτικοοικονομική του γιγάντωση. Και είναι το ίδιο κράτος που αυτούς τους ίδιου πληθυσμούς από την Αφρική που δολοφονεί και εκτοπίζει, συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες όταν φτάνουν, για να σωθούν, στα δικά του σύνορα, είτε απωθώντας τους, είτε φυλακίζοντας τους. 

Για εμάς είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας να σηκώσουμε το γάντι απέναντι στην επιχειρούμενη δολοφονική εκστρατεία του ελληνικού κράτους. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους καταπιεσμένους από την Αφρική και να παλέψουμε για την άμεση απόσυρση όλων των στρατών από το Σαχέλ και την άμεση ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής. 








Σχόλια