antiwar report #6, ιούνης 2021


Μετά τα κροκοδείλια δάκρυα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την "βια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη", "την εκατόμβη νεκρών που φέρνουν οι ακραίες δυνάμεις" και "το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα" που ακούσαμε από τόσα επίσημα χείλη, είναι καιρός να σταθούμε πιο διεξοδικά στην ελληνοισραηλινή συνεργασία και τους στόχους της. Ένας ασφαλής τρόπος είναι το follow the money:

"Τη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα χαιρετίζει πλέον επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση, διά του υπουργού Αμυνας της χώρας Μπένι Γκαντζ. Η συμφωνία, αξίας 1,68 δισ. δολαρίων (περίπου 1,37 δισ. ευρώ), σε διάρκεια 20 ετών θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), αλλά θα δημιουργήσει και ένα κέντρο που θα μπορεί να προσελκύσει χειριστές από την ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεριωθούμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ιταλικής κατασκευής Μ-346 (Leonardo) και τη συντήρηση των υφιστάμενων ελικοφόρων T-6 της Π.Α., ενώ οι Ισραηλινοί θα παρέχουν προσομοιωτές εκπαίδευσης και υλικοτεχνική υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κ» ήδη έχει επισημάνει ότι υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή μερίδας των Τ-6 σε «κυνηγούς» UAV, με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία, βεβαίως, των Ισραηλινών.

Από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η συμφωνία αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους».", Καθημερινή, Μάιος 2021.

Πέρα όμως από την εξόφθαλμη πολεμική συνεργασία από το κέντρο στην Καλαμάτα μέχρι το Αιγαίο, την ΝΑ Μεσόγειο και τις ΑΟΖ, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που το ελληνικό κράτος μαθαίνει από το ισραηλινό απαρτχάιντ. Ένα από τα πολλά είναι το καθεστώς ομηρίας και διαχωρισμού για χιλιάδες αποκλεισμένους. 

"«Camp ένταξης» σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να υποστηριχθεί η διαδικασία προσαρμογής των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα και δικαιούνται διεθνή προστασία. Σε αυτά θα φιλοξενούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας κατά κύριο λόγο, μαθήματα χρήσης υπολογιστών, αλλά και συμβουλευτικές συνεδρίες για τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας μεταξύ άλλων. " Καθημερινή, Απρίλιος 2021.

Στη Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη και στις γειτονικές χώρες το παράδειγμα των χιλιάδων προσφύγων που για δεκαετίες παραμένουν σε κάμπς, δήθεν ένταξης. Όπου "ένταξη" η κατα περιόδους χρησιμοποιήση σαν φθηνό εργατικό δυναμικό και η μόνιμη εξαίρεση από την κοινωνικοποίηση και τις περιβόητες "ίσες ευκαιρίες" του ισραηλινού κράτους. Αυτό είναι το μέλλον για τους δεκάδες χιλιάδες αναγνωρισμένους από το ίδιο το ελληνικό κράτος πρόσφυγες.

"Ο συγκεκριμένος "οπλισμός" αν και φαίνεται να έχει… σαδιστικό, ίσως και απάνθρωπο χαρακτήρα, από τη στιγμή που στοχεύει πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αποτελεί ένα… τοίχος ήχου, που περιορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκής με ακαθόριστες και επικίνδυνες συνέπειες. 

Προκαλεί οδυνηρό πόνο, σοκ, πανικό και αποπροσανατολίζει το "θύμα" Δύο νέα "υπερ-όπλα" απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με… όχημα το προσφυγικό-μεταναστευτικό στον Έβρο. " NewsNowgr.com, Μάιος 2021.

Είναι το νέο όπλο του ελληνικού στρατού που λέγεται LRAD (Long Range Acoustic Device). Με χρήση τόσο εντός και τόσο εκτός των συνόρων. 'Ενα κύμα ήχου τόσο δυνατο που μπορεί να αφήσει μόνιμες ακουστικές βλάβες. Ό πόλεμος κατά των μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα και ο πόλεμος εναντίων των καταπιεσμένων στα αστικά κέντρα αποκτά το αρχετυπικό του όπλο: Δεν ακούτε και δεν ακούγεστε...

"Η Τουρκία (σε αντίθεση με την Κίνα) επιχείρησε να διεισδύσει κυρίως οικονομικά στις χώρες G5-Sahel. Αυτή η διείσδυση είχε μεν χαρακτηριστικά επιτυχίας αλλά όπως θα αντιληφθούμε στην συνέχεια, είναι μία από τις αιτίες που τροφοδοτούν την σύγκρουση της Τουρκίας με την Γαλλία (αλλά και την Ε.Ε)." Reporter.gr, Απρίλιος 2021.

Και για να μην ξεχνιόμαστε το ελληνικό κράτος συνεχίζει να προσφέρει άφθονή στήριξη στην γαλλική ιμπεριαλιστική παρουσία στη ζώνη του Sahel στην Αφρική. Όπως, μια σειρά άρθρα, παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό, ένας βασικότατος λόγος, ίσως ακόμη σημαντικότερος από την υποστήριξη της Ε.Ε. είναι η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Ποιός θα το λεγε πως "τα πιόνια του ιμπεριαλισμού" θα διεξάγουν ένα δεύτερο proxy war, μετά τη Λιβύη, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;






Σχόλια