Για το σόου Δένδια-Τσαβούσογλου και τα ψέματα της ελληνικής μεριάς



Χτες κατακλυστήκαμε από θριαμβευτικές περιγραφές της ''δυναμικής απάντησης του Δένδια'', δηλαδή του ελληνικού κράτους, απέναντι στον Τσαβούσογλου, δηλαδή στο τουρκικό κράτος, με επίδικο τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Και οι δύο πλευρές λένε στους ''λαούς'' τους ψέματα. Εμείς όμως θα σταθούμε στα ψέματα της ελληνικής μεριάς, αφού τοποθετούμαστε στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, και αυτό είναι που λείπει σε αυτόν.
Ας κάνουμε και εμείς ένα σύντομο σχολιασμό.

1. Δεν ακούσαμε στο παρακάτω σύντομο βίντεο τον κ.Δένδια να λέει κάτι για το ζήτημα της ΑΟΖ. Ή τουλάχιστον η σελίδα ''Ομάδα αλήθειας'' της Ν.Δ δεν μας είπε για αυτό. Και όμως, η αντιπαράθεση για τις ΑΟΖ ήταν το βασικό επίδικο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού των τελευταίων χρόνων, και όχι οι άλλες νομικοπολιτικές διαφορές των δύο κρατών.
Ποια ψέματα για την ''ελληνική ΑΟΖ'' νομιμοποιούν τον πόλεμο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
«Για την υλοποίηση του ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια μονομερής πράξη και μετά να ακολουθήσει η οριοθέτηση της ήδη ανακηρυχθείσας ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια διμερής πράξη και πρέπει να γίνει ξεχωριστά με καθεμιά από τις έξι γειτονικές χώρες της Ελλάδος δηλαδή τις Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία»[1].

2. Για τον εναέριο χώρο, τις υπερπτήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Φταίει (και) το ελληνικό κράτος για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό;
Η Ελλάδα επικαλείται ''τοπικό έθιμο'' για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της κρατικής της κυριαρχίας είναι 10 μίλια, παραπάνω από τα 6 μίλια των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο. Ωστόσο, αν η Τουρκία αμφισβητεί από το 1975 τη μονομερή πράξη της Ελλάδας (ενώ μέχρι τότε σιωπηρά δεν την είχε αμφισβητήσει), από το 1975 μέχρι το 2021 έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες, ώστε να μην βλέπουμε κάποιου είδους ''τοπικού εθίμου'' και ''αμοιβαίας αναγνώρισης''.
Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πόσες από τις ''υπερπτήσεις'' της τουρκικής πλευράς γίνονται στον εναέριο χώρο τον οποίο η ίδια, πλέον, αμφισβητεί.
Το ελληνικό Κράτος, τελικά, θεωρεί ότι η Τουρκία συναινεί στον εναέριο χώρο που το ίδιο κατέχει (άρα, υπάρχει ''τοπικό έθιμο'' στην περιοχή) ή ότι δεν συναινεί και τον αμφισβητεί;

3. Για τον Έβρο και τον αντιμεταναστευτικό πόλεμο
Η αλήθεια είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονταν επί χρόνια στον αντιμεταναστευτικό πόλεμο (στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας), και όταν ανταγωνίζονται στα σύνορα, αυτό συμβαίνει με τίμημα τις ζωές μεταναστών/στριών. Αν η Τουρκία ''εργαλειοποίησε'' μετανάστες ''ανοίγοντας τα σύνορα και πιέζοντας την Ελλάδα με έναν υβριδικό πόλεμο'', η Ελλάδα έκανε κάτι ακόμα χειρότερο. Μπλόκαρε, φυλάκισε, τραυμάτισε ή και σκότωσε μετανάστες/στριες μπλοκάροντας την είσοδό τους στην Ευρώπη, και πυροβολώντας μάλιστα εν ψυχρώ.
Oι παράνομες επαναπροωθήσεις΄(η λέξη παράνομες είναι πλεονασμός) της Ελλάδας σε βάρος μεταναστριών στα σύνορα έχουν καταγγελθεί πολλές φορές διεθνώς. Για τα γεγονότα του Έβρου, διαβάσαμε κάπου το εξής
''Στην Ολλανδία αυτό το ρεπορτάζ για τη δολοφονία Πακιστανού μετανάστη στον Έβρο θα είναι υποψήφιο για το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό βραβείο της χώρας, De Tegel, στις 10 του Μάη, στην Ελλάδα λοιδορήθηκε ως fake news από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Τύπο https://t.co/tCebGatFMP

Για τα περσινά γεγονότα στον Έβρο
''Όσο υπάρχει πόλεμος και φτώχεια, τόσο θα σπάμε τα σύνορα''-απέναντι στις ελληνικές,τουρκικές, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Υ.Γ: Ελλάδα και Τουρκία αντιγράφουν η μία την άλλη, ενάντια σε εργαζομένους, σε μετανάστριες και μετανάστες, σε καταπιεσμένους/ες στο εσωτερικό τους ή στην αφρικανική ήπειρο.
Άλλωστε, αυτό σημαίνει ''υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας'' για αυτά τα κράτη και τις επιχειρήσεις τους.

Να διεξάγουν τον πόλεμο όχι απλά στα σύνορα, όχι απλά στο εσωτερικό των κρατών με το στρατό και την στρατιωτικοποιημένη τους αστυνομία, αλλά και πολύ μακριά από τα σύνορα, σε μια ξένη ήπειρο.
Απέναντι στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και συνεργασία σε βάρος μας, προτάσσουμε την αντιπολεμική-διεθνιστική συνεργασία των από κάτω.

Σχόλια