Πρυτανεία ΑΠΘ: ανάσα αντίστασης και αγώνα.

 


Στιγμή από τα προσεχώς 1: Εκατοντάδες μπάτσοι περικυκλώνουν το πανεπιστήμιο. Επιστρατεύονται στρατιωτικά οχήματα. Μυστικές συσκέψεις με τον στρατηγό της καταστολής και τις πρυτανικές αρχές. Η δράση ξεκινάει την ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όλα τα σώματα ασφαλείας ακροβολισμένα σε όλες τις κατευθύνσεις. Μπλοκάρουν δημοσιογράφους και δικηγόρους. Ένας πάνοπλος στρατός με σχέδιο δράσης.

Στιγμή από τα προσεχώς 2: Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας φοιτητές και φοιτήτριες κρατούν την κατειλημμένη πρυτανεία. Εκατοντάδες κινούνται να βοηθήσουν, παρά την απαγόρευση, τον φόβο της προσαγωγής, της κρατικής βίας και των "υγειονομικών" προστίμων. Εκατοντάδες κινούνται προς την πρυτανεία, τη σχολή θεάτρου, το ΕΚΘ. Σπάνε τον αστυνομικό κλοιό, την επιβαλλόμενη σιωπή, βραχυκυκλώνουν το σχέδιο δράσης της αστυνομίας. Κάτι δεν υπολόγισαν τα επιτελεία τους, κάτι τους ξέφυγε.

Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν θυμίζει τον περσινό Μάρτη. Το "μένουμε σπίτι", την υπακοή στους "ειδικούς", τον φόβο που σκέπαζε τους δρόμους. Από τις διαδηλώσεις των μεταναστριών στα καμπ της εξαθλίωσης, τις αντιστάσεις σε πλατείες και γειτονιές, τις πορείες για την δικαίωση του Δ. Κουφοντίνα μέχρι το φοιτητικό κίνημα και τις νέες καταλήψεις σχολών, όλα τα σημάδια είναι εδώ. Ο πόλεμος μαίνεται και η πλευρά των θυμάτων σηκώνει -αργά, με ταλαντεύσεις και πολλά προβλήματα, είναι αλήθεια- κεφάλι. Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά και τις γροθιές μας σφιγμένες. Όπως χθες το βράδυ...


Όλες και όλοι σήμερα 9/3/21 στις 10.00 προσυγκέντρωση στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Σχόλια