antiwar report #4, μάρτης 2021


Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο το ελληνικό κράτος ξεδιπλώνει τις -αναμφίβολα- στρατιωτικές αρετές του: "στρατιωτικοποίηση" της αστυνομίας, αντιμετώπιση κάθε απειλής ως εν δυνάμει "ασύμμετρης" και όλα αυτά που απαιτούν "προληπτική βία, επικοινωνιακή κάλυψη, στοχοποιημένα βασανιστήρια", στα ανατολικά σύνορα οι εξελίξεις τρέχουν σαν το νερό.

"«Ο στρατός των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί». Αυτό δηλώνει ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου". newsbreak 6/3/21.

Έχουμε αμερικανικό στρατό στην Αλεξανδρούπολη; Βεβαίως-βεβαίως. Ένας ακόμα σύμμαχος του ελληνικού κράτους που -για τις δικές του επιδιώξεις- συμβάλλει στα σχέδια της αδηφάγου "εθνικής" πολιτικής που αυτήν την φορά ανακαλύπτει μέχρι και "ασύδοτη χρήση", από την πλευρά της Τουρκίας, των... Στενών του Ελλήσποντου.

"Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι εγκαθιστάμενοι στην Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί θέτουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικό βάθος των Στενών του Ελλησπόντου, αμφισβητώντας την ασύδοτη χρήση τους από την Τουρκία και βάζοντας τέλος στην άρνησή της να τηρήσει τους περιορισμούς που προβλέπονται από τις διεθνείς συμφωνίες. Περιορισμούς που αφορούν στην διέλευση πολεμικών πλοίων και του οποίους η Άγκυρα με μεγάλη ευκολία παραβλέπει όταν πρόκειται για πλοία του ρωσικού ναυτικού." newsbreak 6/3/21.

Για να το κάνουμε λιανά, ο αμερικανικός στρατός θέτει "υπό τον έλεγχό" του τα Στενά του Ελλήσποντου, για να διασφαλίσει ότι δεν θα περνούν ρωσικά πολεμικά πλοία (!). Ο "φιλέλληνας" και "ευτυχώς-όχι-Τραμπ" νέος πρόεδρος Μπάιντεν, φαίνεται πως έχει κάποιες πολύ πρωτοπόρες ιδέες για τις έννοιες ειρήνη και ασφάλεια, ιδέες που φάινεται πως συμμερίζεται εντελώς ο ελληνικός κρατικός σχηματισμός. Μίλησε κανείς για επιθετικότητα του ελληνικού κράτους;

"Είναι όμως κρίσιμο για τη γεωπολιτική εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο να καταλάβουν κάποιοι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αυτό που έχει αντιληφθεί πλήρως το Ισραήλ. Οτι, δηλαδή, χωρίς μια ισχυρή Ελλάδα, η Ευρώπη και η Δύση θα είναι ευάλωτες στον Νότο σε μια σειρά από απειλές, από την τρομοκρατία έως την ηγεμονία μιας αντιδυτικής δύναμης. Για να το καταλάβουν πρέπει να σκεφθούν γεωπολιτικά, όχι «λογιστικά». Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να αφήσουν την Ελλάδα μόνη απέναντι σε έναν –γεωπολιτικά– βουλιμικό αντίπαλο." Αλέξης Παπαχελάς, Καθημερινή 14/2/21.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πολεμά στο Μάλι, μεταφέρει Patriot στην Σ.Αραβία και χτίζει νέες βάσεις σε Καλαμάτα και Αλεξανδρούπολη, το παραδοσιακό think tank της εγχώριας κατανάλωσης απαιτεί πιο ισχυρή Ελλάδα και αναμασά το παραμυθάκι της γεωπολιτικά βουλιμικής Τουρκίας, κρύβωντας έτσι την -εξίσου- επιθετική γεωπολιτική της εντόπιας κρατικής συμμορίας.

"Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη επιχείρηση παραβίασης των ελληνοτουρκικών συνόρων στην Ορεστιάδα από χιλιάδες καθοδηγούμενους από την Τουρκία παράτυπους μετανάστες, o Εβρος μοιάζει σήμερα με αδιαπέραστο ευρωπαϊκό οχυρό. Η ηρωική αντίσταση ελάχιστων φρουρών τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, στο τελωνείο των Καστανιών, ανέτρεψε τα σχέδια του Ερντογάν να διεμβολίσει επί του πεδίου, με όπλο τους πρόσφυγες, τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και ταυτόχρονα αφύπνισε την Ευρώπη, η ηγεσία της οποίας έσπευσε στο σημείο, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, λίγες ώρες αφότου είχε αναχαιτιστεί η επιχειρούμενη «υβριδική» εισβολή." Καθημερινή 1/3/21.

Αν θέλει κανείς να δει τι σημαίνει -πρακτικά- η επιθετική στρατιωτική ετοιμότητα που έχει το ελληνικό κράτος, τα περσινά γεγονότα στον Έβρο είναι αποκαλυπτικά. Στο σώμα χιλιάδων μεταναστριών και μεταναστών δοκιμάστηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι "ασύμμετρου πολέμου": Ψεκασμοί με χρώμα και με χημικά, προειδοποιητικά βασανιστήρια με ξεγύμνωμα και επιστροφή των βασανισμένων σε άθλια κατάσταση στο "στρατόπεδο του εχθρού", κινητοποίηση των παρακρατικών ομάδων της περιοχής, ειδικοί χώροι -εκτός ραντάρ- βασανισμών των αιχμαλώτων, δολοφονίες, τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένες, επικοινωνιακή θύελλα προπαγάνδας... Οι μετανάστες "εισβολείς" άοπλοι απέναντι σε μια "αμυνόμενη" πάνοπλη κρατική μηχανή.

Όλα αυτά εκεί, στα σύνορα. Μέχρι να μεταφερθούν αυτές οι ίδιες οι τακτικές στα μέσα σύνορα, στην "ασύμμετρη απειλή", σε κάθε μια και κάθε έναν που είναι "εκτός των τειχών" τους, που είναι "βάρος" για την κοινωνία τους, το έθνος τους. Που "συμπεριλαμβάνει" γιατί -ακριβώς- αποκλείει.  Στα μέσα σύνορα με όλους αυτούς, λοιπόν, και στις αντιστάσεις μας. Εκεί είμαστε.

Σχόλια