Αλληλεγγύη στην Terra Incognita. Ενάντια στην κρατική καταστολή

Η κατάληψη Terra Incognita για 16 χρόνια συμμετέχει και συνδιαμορφώνει στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο και ευρύτερα στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Τα ξημερώματα της χτεσινής, Δευτέρα 17/8 η αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση κατά στην οποία κύκλωσε, εισέβαλλε και εκκένωσε το κτήριο της κατάληψης Terra. Κατασχέθηκε υλικοτεχνικός εξοπλισμός, έντυπο υλικό και μεγάλο κομμάτι από υποδομές ιατρείου, βιβλιοθήκης, γυμναστήριου, τυπογραφείου. Τα  ΜΜΕ έβαλαν τα δυνατά τους με στημένα ρεπορτάζ για να επιβραβεύσουν την κατασταλτική επιχείρηση, προς ικανοποίηση του μεγάλου τους χορηγού aka Ελληνικού Κράτους- Κεφάλαιου. 


Πριν ένα μήνα επιχειρήθηκε εισβολή και αφαίρεση εξοπλισμού από την ανοικοδομούμενη κατάληψη Libertatia.Το Ελληνικό Κράτος-Κεφάλαιο…Οξύνει τον κοινωνικό πόλεμο στο εσωτερικό του…Η κρίση που έρχεται παγκοσμίως στον κόσμο του κεφαλαίου, μαζί με την βοήθεια του covid,  υπολογίζεται 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ’08. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πολύ πλούσια κεφάλια (κεφαλαιοκράτες) και οι κρατικοί μηχανισμοί θα φροντίσουν να την μεταφέρουν στον υπόλοιπο κόσμο με περαιτέρω μείωση και διακοπή των παροχών, φτώχια, επισφάλεια, ανεργία και εκμετάλλευση των εργαζόμενων και περιθωριοποιημένων στρωμάτων και διάλυση του περιβάλλοντος. 


Στην Ελλάδα, παρά την συνεχόμενη εξαθλίωση 10 χρόνων και βάλε η κατεύθυνση είναι η ίδια. Βλέπουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Ελληνικό Κράτος/Κεφάλαιο που:-  πνίγει και δολοφονεί μετανάστ(ρι)ες. Αν καταφέρουν να περάσουν τους περιθωριοποιεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να τους παρέχει τα βασικά. Εκεί χάνονται ζωές από τις άθλιες συνθήκες, η ψυχική υγεία καταρρέει, υπάρχουν αυτοκτονίες. Κλείνει δομές φιλοξενίας και όσοι δεν μεταφέρονται στα camps πετιούνται στον δρόμο: όσοι καταφέρουν να προσφέρουν κάπου σαν σκλάβοι πάνφθηνη εργατική δύναμη μπορεί να επιβιώσουν. Κανένα ΜΜΕ δεν μιλά για τις απαγωγές και τις εξαφανίσεις εκατοντάδων μεταναστών από την ελληνική αστυνομία που ξεκίνησαν μες την καραντίνα.-  ξεπουλά το περιβάλλον για δόμηση και εκμετάλλευση από μεγαλοεπιχειρηματίες και λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη: Πρωθυπουργός λέει «δάσος καεί», σε λίγες βδομάδες «δάσος καμένο».-  δεν στελεχώνει (και ούτε πρόκειται) το σύστημα υγείας εν μέσω πανδημίας. Άνοιξε όπως όπως για  στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, καταλύοντας την εξάπλωση του ιου, και τώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος, ξαναξεκινάει η κρατική τρομοκρατία προσανατολισμένη στην ατομική ευθύνη και στην κατασκευή αισθήματος ενοχής. Μπας και καλύψει κάπως το τεράστιο κενό του ΕΣΥ. (παράλληλα έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε σκάνδαλα όπως το σκοιλ ελικικου, σε ΜΜΕ για προπαγάνδα )και μάχεται στο εξωτερικό: Αναπτύσσει τον στρατό του και είναι έτοιμο να  θυσιάσει ζωές προς όφελος μιας χούφτας ενεργειακών κολοσσών για τα πετρέλαια της ΝΑ Μεσογείου. Η ψευδής, εθνικιστική αφήγηση με την Ελλάδα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ενάντια στην αρχέκακη Τουρκία  είναι αναγκαία για την κοινωνική νομιμοποίηση των δράσεων της. Την προωθούν όλα τα ΜΜΕ. ( Στην πραγματικότητα οι δύο χώρες διεξάγουν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με φρεγάτες, F-16, συμφωνίες, hackers κλπ η κάθε μία για το δικό της κεφάλαιο με αυθαίρετα επιχειρήματα. Οι λαοί Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, μόνο με τα Κράτη-Κεφάλαιά τους).


Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο εξωτερικό απαιτεί εσωτερική σταθερότητα και ομοιογένεια στις επιταγές του Κράτους. Εσωτερική σταθερότητα απαιτείται για μην υπάρχει μπλοκάρισμα και απάντηση και στην αυξημένη ένταση του εμφυλίου στο εσωτερικό. Το Κράτος προσπαθεί διαρκώς να ελέγχει προπαγάνδα με πληροφοριακά και ψυχολογικά μέσα την συμμόρφωση στο εσωτερικό. Καταστολή έρχεται σε όσους και όσες προσπαθούν να αντισταθούν στην δυστοπική λογική του Κράτους και του Κεφαλαίου. … καταστέλλει…Στοχοποιεί και εκκενώνει καταλήψεις, γραμμή από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ΝΔ, με το τελεσίγραφο του Νοέμβρη, την επικοινωνιακή προπαγάνδα και τις εκκενώσεις, τα ΜΑΤ να ξαμολούνται στα Εξάρχεια και να χτυπάν στα τυφλά. Νομοθετεί και επιτίθεται εναντίον πορειών, διαδηλώσεων, απεργιών, συγκεντρώσεων με γκλοπ, χημικά και συλλήψεις, σε πρωτοφανή βαθμό στον Βόλο, σε διαδήλωση ενάντια στην ΑΓΕΤ, στην ΑΣΟΕ εναντίον φοιτητών. Ο στρατός κάνει ασκήσεις καταστολής πλήθους, ανακατάληψης εργοστασίων, η αστυνομία διογκώνεται με όλο και περισσότερους μπάτσους, όλο και πιο εξοπλισμένους. Μετανάστριες τραβιούνται από τα μαλλιά σε λεωφορεία στην πλατεία Βικτωρίας, εξαφανίζονται ξαφνικά από τις δυνάμεις καταστολής, στον Έβρο με 2 βεβαιωμένες δολοφονίες.…γιατί φοβάται. Εμάς.Η όξυνση του κοινωνικού πολέμου προς τα κάτω στο εσωτερικό προκαλεί κοινωνική εξαθλίωση. Η δυσαρέσκεια και η οργή από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν, να μπλοκάρουν και να καταστρέψουν τον σχεδιασμό του Κράτους- Κεφαλαίου σε εσωτερικό και εξωτερικό. Η δομική κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει, ο κόσμος του υπερωρίμασε και πλέον μόνο σαπίζει. Όλο και λιγότερο μπορεί να ενσωματώνει γραμμές φυγής από αυτόν, όλο και περισσότερο θα πρέπει να χρησιμοποιεί καταστολή και βία εναντίων των εξεγέρσεων, που αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. 


Η παγκόσμια κυριαρχία το ξέρει αυτό, το βλέπει στα γραφήματα και στα στατιστικά της, προετοιμάζεται γι’ αυτό με αστυνομία, με στρατό, με προσπάθειες για έλεγχο, χαρτογράφηση και διαχείριση της πληροφορίας, των συναισθημάτων μας, των σωμάτων μας.Όμως εκτός από την ιστορία και την εξέλιξη της κυριαρχίας κράτους και κεφαλαίου πάνω στο σώματα μας έχουμε και την αντι-ιστορία των καταπιεσμένων, των αγώνων τους, των αναγκών και επιθυμιών τους. Πολύμορφοι αγώνες που είναι δεμένοι με τις προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις των καταπιεσμένων. Ο μόνος δρόμος για την κοινωνική χειραφέτηση είναι η σύνδεση και ο κοινός αγώνας εργαζομένων, μεταναστριών, όσων ασφυκτιούν στην καπιταλιστική κανονικότητα, όσων δεν χωράνε στο περιβάλλον τάξης και ασφάλειας. Καταλήψεις όπως αυτή της Terra, βρίσκονται στο κέντρο των μητροπόλεων με αντικρατική, αντιεθνικιστική και αντιεξουσιαστική τοποθέτηση. Ένας άλλος λόγος αρθρώνεται, ένας άλλος χώρος ορίζεται, μια άλλη συνάντηση γίνεται δυνατή, μια προσπάθεια διαφυγής από τα όρια του Κράτους και του Κεφαλαίου και στροφής εναντίον του. Σε προσπάθειες για άλλες μορφές ζωής το Κράτος-Κεφάλαιο διεξάγει τον εμφύλιο, φθείρει και καταστέλλει. Στο άμεσο μέλλον όλο και περισσότερο. Τον εμφύλιο,κοινωνικό πόλεμο τον αισθανόμαστε, τον αναγνωρίζουμε. Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την επίθεση που δεχόμαστε, να  αμυνθούμε, να φτιάξουμε δίκτυα και κοινότητες αλληλεγγύης, αγώνα. Να οργανώσουμε τις δικιές μας παρεμβάσεις, την δική μας αντεπίθεση. Χτες το κίνημα της Θεσσαλονίκης δέχτηκε πλήγμα. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πως κανένα κράτος δεν μπορεί να μπλοκάρει την δυναμική της συνάντησης, κανένα σύστημα εξουσίας δεν μπορεί να αντέξει όταν αυτή η δυναμική οργανωθεί συλλογικά, πολλαπλά, εναντίον κάθε πτυχής του, προς κόσμους και ζωές πέρα από Κεφάλαιο και Κράτος. Συνεχίζουμε λοιπόν.  


ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 18/8, 19:00 ΑΓΑΛΜΑ   ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ                     ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ANTIWAR


Σχόλια