"Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.", Βήμα 15/2/21
Και κάπως έτσι, μετ' επαίνων και ζητωκραυγών από συμπολίτευση και "αντιπολίτευση" φτάσαμε και στην "πολυπόθητη" αύξηση της θητείας. Μερίκα -όχι και τόσο- fun facts:
Είναι η πρώτη αύξηση της θητείας που επιχειρεί το ελληνικό κράτος από την έκρηξη των κοινωνικών αγώνων που δόθηκε η κωδική ονομασία Μεταπολίτευση.
Σε συνδυασμό με την πρόσληψη άνω των 20.000 επαγγελματιών οπλιτών, ο ελληνικός στρατός γίνεται ο μαζικότερος που υπήρξε ποτέ σε καιρό -που συνηθίσαμε να λέμε- ειρήνης.
Είναι η πρώτη αύξηση της θητείας που επιχειρεί το ελληνικό κράτος από την έκρηξη των κοινωνικών αγώνων που δόθηκε η κωδική ονομασία Μεταπολίτευση.
Σε συνδυασμό με την πρόσληψη άνω των 20.000 επαγγελματιών οπλιτών, ο ελληνικός στρατός γίνεται ο μαζικότερος που υπήρξε ποτέ σε καιρό -που συνηθίσαμε να λέμε- ειρήνης.
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και όντως είπαμε τελικά. Στο παρακάτω λινκ λίγα παραπάνω λόγια με αφορμή την αύξηση της θητείας. Για ποιους όμως ετοιμάζει το ελληνικό κράτος τον μεγαλύτερο δυνατό στρατό σε καιρούς ειρήνης;
"Σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο οριοθετεί τη συνεργασία και περιγράφει τις απειλές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου, κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας και η υπουργός Επικρατείας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), οι οποίοι συναντήθηκαν (με την εξαίρεση του Γάλλου ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης) στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φόρουμ «Φιλία» που διοργανώθηκε έπειτα από εντατικές επαφές και προσπάθειες του Νίκου Δένδια. Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της συνάντησης των υπουργών των επτά χωρών είναι η συνεργασία και η ενεργός συμβολή στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής." Καθημερινή 12/2/21.
Θα ήταν ένα ερώτημα πόσες δικτατορίες μπορούν να χωρέσουν σε ένα πάνελ, αλλά η σύγχρονη δολοφονική πολιτική των κρατών έχει δείξει πως ξεπερνά γρήγορα τέτοιες "μπανάλ" λεπτομέρειες. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε σε αυτήν τη σύσκεψη, ίσως, και την περικύκλωση της Τουρκίας, αν έριχνε μια ματιά στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Απρίλη -εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ- θα γίνει και η αποστολή των πυραύλων Patriot στην Σ.Αραβία, συνοδεία 140 ελλήνων στρατιωτικών. Στη Σ. Αραβία που -πως να το ξεχάσει κανείς- δολοφονεί χιλιάδες αμάχους στην Υεμένη. Αν αυτές οι "ανθρωπιστικές" αποστολές ενταθούν, ε, τότε σίγουρα χρειάζεται ένας πολυπληθής στρατός, δε νομίζετε;
Και που μπορεί να φτάσει;
"Περισσότεροι από 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό την Κυριακή κατά τη διάρκεια ενός γάμου σε μια απομονωμένη περιοχή της ερήμου, στο κεντρικό Μαλί, ανέφερε σήμερα ένας υγειονομικός.
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις. Ωστόσο, μια πηγή του γαλλικού στρατού είπε στο πρακτορείο Reuters ότι γαλλικές δυνάμεις που δρουν στο Μαλί εξαπέλυσαν ένα αεροπορικό πλήγμα στην περιοχή αυτήν, σκοτώνοντας «δεκάδες μαχητές» ισλαμιστικών οργανώσεων. ΣΚΑΙ, 5/1/21
Γαλλικές δυνάμεις που δρουν στο Μάλι; Όχι μόνο. Από εκεί άλλωστε μας ευχήθηκε χρόνια πολλά με το αποικιοκρατικής εμπνεύσεως βιντεάκι του ο ελληνικός στρατός, πέντε μέρες πριν τον ματωμένο γάμο. Αν κάτι είναι σαφές από τις διαθέσεις τους είναι πως όχι μόνο στο Μάλι και στα σύνορα μα ακόμα και στο κέντρο των πόλεων, η ζωή μας, η ζωή των φαντάρων, η ζωή των φτωχών και η ζωή των καταπιεσμένων, δεν έχει καμία αξία για τα κοράκια που διευθύνουν τον ελληνικό στρατό. Και μια θητεία, μια αυξημένη θητεία, σε αυτόν τον στρατό μόνο στραβά μπορεί να μας κάτσει...
Στο επόμενο antiwar report θα ασχοληθούμε λιγάκι με την πολεμική έρευνα σε κοντινό μας πανεπιστήμιο. Γιατί πριν έρθει ο μπάτσος, είχε, ήδη έρθει ο στρατός.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου